Project Description

Zijn supplementen verstandig tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding?

Op supplementen potjes staat vaak dat het niet geschikt is voor zwangeren of vrouwen die borstvoeding geven. Dat komt omdat er op baby’s geen testen worden gedaan. Ze kunnen daar dus geen risico mee nemen en moeten vermelden dat het niet geschikt is.

Ik ben van mening dat iedereen supplementen goed kan gebruiken, gezien onze manier van leven, de mate van stress, onze voeding en leefomgeving. Ook in de EMB bloedtest die ik al heel veel heb afgenomen, komen er altijd een paar tekorten uit de test. Soms ervaren vrouwen al veel klachten en soms nog niet. Pas wanneer je wat langer een tekort hebt, ontstaan vaak de klachten. En natuurlijk kan je beter voorkomen dan genezen. Dus hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

 

Hoe zit het dan met zwangeren en borstvoeding gevende vrouwen?

Juist die groep vrouwen hebben supplementen meer dan ooit nodig! Het is zo bijzonder wat er gebeurt. Een vrouw máákt een baby! En daarna voedt ze de baby als ze borstvoeding geeft. Daarbij zijn de voedingsstoffen juist heel belangrijk. Wat er in het lichaam komt, gaat als eerste naar de baby. In principe zal die (in ons land) niet gauw iets tekort komen. Maar wat ik heel veel tegenkom, is dat de moeder wel tekorten krijgt. Daardoor kan de zwangerschap of de periode daarna (wat soms wel járen is) zwaarder zijn dan nodig.

Je kan het zien als een topsporter, die heeft een aangepaste lifestyle met een bepaald dieet, supplementen, voldoende slaap en een trainingsschema. De sporter en zijn trainer weten hoe belangrijk die aspecten zijn om een zo goed mogelijke uitslag te krijgen. Bij een zwangere en borstvoeding gevende vrouw is dat niet anders. In weze is dat topsport in het kwadraat.

Wanneer beginnen met suppleren?

Helaas is het vaak zo dat vrouwen al tekorten hebben wanneer ze zwanger worden. Soms gaat het zwanger worden om die reden ook niet zo makkelijk. Voor de aanmaak van hormonen en neurotransmitters zijn namelijk bepaalde bouwstenen nodig. De eicel is al 100 dagen onderweg voordat de ovulatie (eisprong) plaatsvindt. Op dag 1 wil je dus eigenlijk al dat je geen tekorten hebt. Omdat je nooit weet wanneer je zwanger wordt, kan je dus het beste al drie maanden supplementen slikken, voordat je begint met proberen zwanger te worden.

De belangrijkste vitaminen en mineralen bij de zwangerschap en het geven van borstvoeding:

  • Foliumzuur is een heel belangrijk vitamine. Een laag niveau foliumzuur is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij het kindje. Het beste kan je kiezen voor de actieve vorm van foliumzuur, namelijk Folaat. Bij één op de twee vrouwen gaat de omzetting van synthetisch foliumzuur naar folaat namelijk niet goed. Behalve dat het dan z’n werk niet doet, kan synthetisch foliumzuur in het lichaam gaan stapelen.
  • B-vitamines, met name vitamine B12, heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid, een positieve invloed op het immuunsysteem, zorgt voor een verbeterde functie van het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en het heeft een rol in het celvernieuwingsproces.
  • Daarnaast zijn omega 3 vetzuren heel belangrijk en hebben wij in Nederland vaak een tekort aan deze vetten. Omega 3 is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van het kindje, het geven van borstvoeding, voor het hart en de bloeddruk van de moeder. Om gifstoffen te voorkomen adviseer ik je om een omega 3 te nemen die gemaakt is van algen. Dat is niet alleen beter voor je baby en jezelf, maar ook voor het dierenwelzijn en de natuur.
  • Ijzer is o.a. goed bij vermoeidheid en futloosheid
  • Magnesium speelt een rol bij het behouden van soepele spieren en is goed voor het skelet, celdelingsproces, energiemetabolisme, sterke tanden, gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen, geheugen en het zenuwstelsel.
  • Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand.
  • Calcium speelt een rol bij de bot aanmaak en het behoud van sterke botten voor zowel moeder als kind.

 

Welke supplementen zijn goed?

Je kan het beste kiezen voor een orthomoleculair merk, zodat je zeker weet dat de ingrediënten natuurlijk en actief zijn. Dat je lichaam ze dus goed kan opnemen en het z’n werk kan doen. De stoffen in goedkope supplementen zijn behalve slecht opneembaar, vaak ook moeilijker af te breken voor je lichaam, waardoor er energie verloren gaat.

Wanneer je kiest voor een multi speciaal voor zwangeren, dan weet je zeker dat je de juiste verhoudingen en nutriënten binnenkrijgt en dat het veilig is voor zwangeren en het geven van borstvoeding.

De Ortho Multi Mama is bijvoorbeeld een goed supplement om te nemen voor, tijdens en na je zwangerschap en bij het geven van borstvoeding.

 

Ik wens je heel veel succes en plezier bij je zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Wil je een advies op maat, kijk dan hier.

Heel veel liefs,

Li-Ann

www.Li-Ann.nl