Project Description

Greens, wat is het en waarom is het goed om dagelijks te nemen?

Laatst deelde ik dat ik ongeveer 700 gram groenten per dag eet en dat ik dat ook adviseer aan mijn cliënten. Ik kreeg daar veel reacties op, omdat veel mensen al moeite hebben om de ADH van 250 gram te halen. ‘Waarom is het nodig om zoveel groente te eten?’ “En heb je tips om daar makkelijker aan te komen?’

Tegenwoordig zitten er veel minder voedingsstoffen in onze voeding, door o.a. overteelt, kunstmest, pesticiden, veredeling en transport/het importeren van voeding. Daarentegen verbruiken we juist steeds meer voedingsstoffen door o.a. stress, gifstoffen, medicijngebruik (zo ook de pil) en het consumeren van suiker, alcohol, koffie en junkfood. De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) 250 gram per dag van de Schijf van vijf is daardoor niet meer voldoende. Hun onderbouwing is dat ze mensen niet willen demotiveren, omdat de ADH van 250 gram per dag vaak al niet wordt gehaald. Een grappig weetje is dat de ADH van groente over de hele wereld verschillend is. Zo is het in Australië 450 gram per dag, terwijl de mensen daar toch echt niet zo verschillend zijn als de Nederlanders…

De Oermens

Ons lichaam is helemaal niet veel veranderd sinds de oermens, maar onze woonomgeving en leefstijl is juist totaal anders geworden. Als je kijkt naar hoe de oermens at, dan bestaat het dieet voornamelijk uit plantaardige voeding, waaronder wel meer dan een kilo groente per dag! Als we dat als voorbeeld nemen, is 250 gram natuurlijk veel te weinig. Maar daarnaast zijn ook vele onderzoeken die uitwijzen dat het eten van meer groenten gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Dit wordt ook keer op keer weer bevestigd bij mijn cliënten die meer groente gaan eten of de Vegan Detox bij mij doen. Dat is een kuur van 10 dagen waarbij ze ongeveer 800 gram groente per dag eten naast andere plantaardige voeding zoals fruit, noten en peulvruchten.

De lever

De lever speelt een belangrijke rol bij het ontgiften, maar door de vele gifstoffen die we tegenwoordig in ons lichaam krijgen, kan de lever niet al zijn (400!) taken meer goed uitvoeren. Dat is een van de oorzaken van diverse klachten. Door het eten van groenten, fruit en algen kan je je lever ondersteunen in zijn werkzaamheden. Algen zoals Chlorella en Spirulina zijn echte superfoods en werken ontgiftend. Het is dus super goed om dagelijks te nemen.


Je bent wat je kan verteren

Er wordt weleens gezegd: ‘Je bent wat je eet’, maar eigenlijk is het ‘Je bent wat je kan verteren’. Wanneer je darmen niet optimaal werken, kan het namelijk makkelijk zo zijn dat je gezond eet, maar dat je de voedingsstoffen niet goed opneemt. Je hebt dan dure poep… Zonde toch? Het eten van vezels (wat veel in groenten zit) is goed voor je darmen, omdat ze als het ware je darmen schoonvegen. Daarnaast is je darmflora heel belangrijk. Hoe meer soorten bacteriën, hoe beter. Zowel pre- als probiotica kan helpen om dat te bereiken en daardoor te zorgen voor goed werkende darmen.

Echter kan het lastig zijn om 700 gram groente per dag te eten. Geen ramp! Ik heb een tip voor je! Ik drink naast het eten van groente en fruit dagelijks een glas Greens van Fittergy. Dat is poeder van vermalen groente, fruit, spirulina en chlorella. Één glas bevat wel 500 gram groente en fruit! Het voedt je lichaam, helpt je lever met zijn werkzaamheden en het zit vol probiotica waar je darmen heel blij van worden. Super toch?!

Voordelen Greens

  • De groene kleur verraadt de hoeveelheid krachtige antioxidanten die onze cellen beschermen en ontstekingsremmend werken. Door de grote hoeveelheid antioxidanten beschermt het de cellen tegen schadelijke vrije radicalen.
  • Het is rijk aan natuurlijke en goed opneembare vitamines en mineralen.
  • Het zit vol vezels die erg goed zijn voor je darmen. Die vezels zijn de voeding van de goede darmbacteriën, dus daarmee hou je je darmflora gezond.
  • Vol gezonde extracten van paprika, gember, broccoli, boerenkool, witte kool, bloemkool, spinazie, groene thee, framboos, banaan, kiwi, mango, pruim, citroen, limoen, cranberry, ananas, sinaasappel, roze grapefruit, kers, tarwegras, alfalfa, spirulina en chlorella.
  • Spirulina en Chlorella helpen bij vermoeidheid
  • Het ondersteunt het immuunsysteem.
  • Met 1 glas heb je gelijk 500 gram groente en fruit binnen!
  • Het helpt je lever bij het ontgiften en dat levert gelijk heel veel (gezondheids)voordelen op.
  • Greens hersteld de zuur/base balans

Je kan het zien als een supplement en het is dus altijd een aanvulling en geen vervanger van eten.

Kijk hier voor meer informatie.

Heel veel liefs,

Li-Ann

www.Li-Ann.nl