Project Description

Voeding tijdens de zwangerschap

Bedankt voor alle lieve berichten en felicitaties!! We zijn inderdaad dolblij dat we een kindje krijgen! Wat is het toch een wonder dat ik ons kindje in mijn buik draag! Elke dag ben ik er ontzettend dankbaar voor.

Ik heb veel vragen gekregen of ik nu anders eet dan voordat ik zwanger was. Ik was me altijd al erg bewust van wat ik at en om welke reden en daarom was het meeste dat ik at erg gezond. Ik wilde vooral mijn lichaam voeden en niet alleen vullen.

Echter toen ik zwanger was veranderde mijn smaak! Ik was de eerste 3 maanden de hele dag door misselijk en had een gekke smaak in mijn mond. Ik hou zo erg van eten en vooral van gezond eten met veel groente en kruiden, maar daar had ik plotseling helemaal geen trek meer in. Ik moest mijn smaak weer helemaal herontdekken, wat ik erg wennen vond. Mijn favoriete gerechten zoals smoothie bowl, buddha bowl, Indiaas of Thais eten trokken mij helemaal niet meer. Ik wilde voor de baby juist gezond eten, maar had vooral trek in simpel eten met een niet te erg uitgesproken smaak zoals tosti kaas, pizza Margarita of broodje pindakaas. Dingen die ik bijna nooit at!

Ik ben voor de middenweg gegaan, dus at soms ook de minder voedende/gezonde dingen, maar daarnaast bleef ik zorgen dat ik minimaal 500 gram groente en regelmatig fruit, noten en peulvruchten at. Ik maakte de gerechten wat minder gekruid en dan smaakte het ook prima. Stacey zei: “Ik zie allemaal dingen in huis die ik hier nog nooit heb gezien! Wie eet dat?” Haha, It’s me ­čÖé

Mijn ontbijt nam ik altijd pas rond 11:00 uur, maar als je zwanger bent kan je beter al eerder eten. Zeker om de misselijkheid tegen te gaan, nam ik gelijk iets kleins nadat ik wakker was.

Toen ik 8 weken zwanger was begon echt de honger! Ik at op een dag meer dan Stacey! Als ik niet voor het slapen nog wat ging eten, werd ik midden in de nacht wakker met een knorrende buik en kon ik niet meer slapen. Ik moest dan echt eerst wat eten.

Ik ben nu 16 weken zwanger en mijn smaak is weer zoals het was. Ik heb weer trek in al mijn gezonde gerechten, dus geniet daar weer optimaal van.

Nog 10 tips voor de zwangere (nu of in de toekomst)


  1. Zorg dat je voldoende gezonde voeding eet zoals groente en fruit. Alle vitamines en mineralen kan je lichaam en je kleine nu heel goed gebruiken. Het is een wonder wat er in je buik wordt aangemaakt, dus ondersteun dat proces.
  2. Groente en fruit eten en andere voeding dat rijk is aan vezels zoals peulvruchten en noten/zaden is ook heel belangrijk om een goede stoelgang te houden. Doordat er ruimte in je buik wordt vrijgemaakt voor de baby schuiven je darmen op en dat kan je merken.
  3. Drink daarom ook voldoende water. Zwangere moeten meer water drinken dan niet-zwangere, dus zorg dat je ongeveer aan de 2 tot 2,5 liter komt. Ons drinkwater in Nederland is al heel goed, zeker in vergelijking met andere landen, maar toch zitten er nog veel gifstoffen in. Zo worden er nog altijd medicijn- en drugsresten in gevonden. Ik kies daarom voor gezuiverd of bron water.
  4. Neem zoveel mogelijk verse en biologische producten om de inname van gifstoffen de beperken. Koop zoveel mogelijk zonder verpakking, want dat is bijna altijd bewerkte voeding met toegevoegde e-nummers en suikers en waar minder voedingsstoffen in zitten.
  5. Zorg dat je voldoende omega 3 binnen krijgt! Dit is super belangrijk voor de hersenen van de baby, maar ook voor jouzelf. De baby krijgt alle voedingsstoffen eerst en als er niks over blijft, krijg jij dus tekorten. Een tekort aan omega 3 wordt ook wel in verband gebracht met een postnatale depressie. In lijnzaad, chiazaad, walnoten en lijnzaadolie zitten veel omega 3 en ook in vette vis. Je mag alleen geen rauwe vis eten en in veel vette vissen zitten veel gifstoffen. Je zou wel sardientjes of makreel kunnen eten, want daar zitten niet veel gifstoffen in, maar dus niet rauw. Om zeker te zijn dat je voldoende omega 3 binnenkrijgt adviseer ik om het naast de voeding als supplement te nemen.Kazen gemaakt van rauwe melk, rauw vlees en rauwe eieren kunnen ook gevaarlijk zijn vanwege infecties en kan je beter niet eten.
  1. Zorg dat je een goede multi vitamine neemt speciaal voor zwangere. Davitamon is dat niet! Niet alle ingredi├źnten zijn goed opneembaar. Zo kan foliumzuur kan gaan stapelen wat schadelijk kan zijn en neem je de magnesium maar voor 3% op. Hiermee bereik je dus niet wat je wilt. Ik neem zelf de multi dag en nacht Mama van Vitakruid. Hou ook rekening met andere supplementen indien je een verhoogde behoefte hebt door stress, gevoeligheden en het wel of juist niet eten van bepaalde voeding.
  2. Het is ook belangrijk om voeding wat rijk is aan ijzer te eten. Veel mensen denken dan gelijk aan biefstuk, maar dat is helemaal niet nodig. Ik heb dat al 26 jaar niet gegeten en mijn ijzer waarde was super. Het zit namelijk ook veel in o.a. spinazie, broccoli, cashewnoten en pompoenpitten. Zuivel remt overigens de opname van ijzer, dus dat kan je beter niet (teveel) nemen.
  3. Een teveel aan cafeïne geeft een risico op vroeggeboorte of een miskraam. Ik was gelijk gestopt met het drinken van koffie en had er ook helemaal geen trek meer in. Het is mooi hoe je lichaam zelf aangeeft wat je het beste niet kan nemen. Let ook op met theesoorten waar cafeïne in zit zoals groene en zwarte thee. Cola en energiedrankjes zou ik sowieso niet aanraden vanwege het suikergehalte, maar ook vanwege de cafeïne. Je mag ook niet alle kruiden eten, dus hou daar ook rekening mee bij het uitzoeken van thee. Op internet staan volledige lijsten van welke kruiden je beter niet kan nemen.
  4. Suiker en zoetstoffen kan je het beste zoveel mogelijk vermijden. De gevolgen van zoetstoffen tijdens de zwangerschap zijn onbekend, dus ikzelf neem dat risico niet. Als je veel suiker eet kan het effect hebben op de insuline gevoeligheid van de baby, wat op latere leeftijd kan resulteren tot diabetes.
  5. Lijkt me logisch, maar nog even voor de zekerheid, roken en alcohol drinken tijdens de zwangerschap is not done. Ik mis het totaal niet en drink soms gezellig een 0% wijntje mee. Verder maak ik lekkere alcoholvrije cocktails door bruisend water te mengen met fruit zoals citroen, limoen, frambozen of komkommer, munt en gember.

Wil je een persoonlijk advies op maat over voeding en/of supplementen, kijk dan hier voor meer informatie: http://bit.ly/Li-AnnPersoonlijkAdvies

Heel veel liefs,

Li-Ann

www.li-ann.nl

www.stateofmindnetwork.com