Project Description

Een goede gezondheid begint bij je immuunsysteem

 

Corona is het gesprek van de dag en ik krijg ontzettend veel vragen over wat mensen kunnen doen om zich zo goed mogelijk tegen het virus te wapenen. Het Corona virus is nieuw en wat precies werkt weten we niet. Wat je wel kan doen is zorgen dat je in optimale en sterke staat bent, zodat de klachten minder kunnen zijn en het herstel sneller is. Al kan ik niet beloven dat je ondanks mijn tips niet ziek zult worden, er zijn zeker dingen die je kan doen! Als er een goed moment is om aan je lifestyle te werken, dan is dat wel nu.

Een goede gezondheid begint bij je immuunsysteem. Tja dat klinkt heel logisch, maar is toch zie ik veel mensen die het totaal verkeerd aanpakken. Vroeger als ik ziek was gaf mijn moeder mij een glas versgeperste sinaasappelsap en daarmee hoopte we dan dat ik gauw weer beter zou worden. Als ik eten niet goed weg kreeg, kreeg ik een schaaltje vanillevla, want ik moest toch wel wat eten… Geen idee dat dit niet veel zoden aan de dijk zette of zelfs averechts werkte.

Wat veel mensen niet weten is dat je immuunsysteem zich voor het grootste gedeelte, namelijk 80%, in je darmen bevindt. Je darmflora (wordt ook wel microbioom genoemd) bestaat uit allemaal verschillende bacteriën. Hoe meer soorten, hoe beter je darmflora. Hoe beter je darmflora, hoe beter je immuunsysteem. Stress, bewerkte voeding, suiker, alcohol, een tekort aan gezonde voeding, zuivel, medicijnen antibiotica in vlees en vis, te weinig beweging hebben onder andere allemaal een negatief effect op je darmflora. Als je dat rijtje zo leest, kan je je voorstellen waarom veel mensen een niet optimale darmflora hebben en dus ook niet een goed werkend immuunsysteem.

Hoe optimaliseer je je darmflora en daarmee je immuunsysteem?

Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding zoals pakjes, zakjes, klant-en-klaar maaltijden en -sausen, koekjes, pasta, voeding in blik, suiker, alcohol, zuivel, medicijnen (indien mogelijk en altijd in overleg met je arts), niet-biologisch vlees en vis en sigarettenrook. Deze producten hebben allemaal een negatief effect op de samenstelling van je darmbacteriën. Daarnaast zorgen ze voor een instabiele bloedsuikerspiegel, waardoor je immuunsysteem tijdelijk verzwakt.

Alle soorten bacteriën houden van verschillende voeding (het zijn kieskeurige eters), dus hoe gevarieerder je eet, hoe beter. Probeer zoveel mogelijk soorten plantaardige voeding te eten en in zoveel mogelijk verschillende kleuren. Daarmee zorg je dat alle bacteriën in leven blijven en je darmflora dus zo gevarieerd mogelijk is. Plantaardige voeding is niet alleen groente, maar bijvoorbeeld ook peulvruchten (zoals linzen en bonen), fruit, havermout, noten en quinoa. Deze onbeperkte voeding of whole foods bevat veel vezels, waar je darmen erg blij van worden. En ook bevatten ze veel vitamines en mineralen. Eet zoveel mogelijk biologisch, omdat de pesticiden om niet-biologische voeding ook geen gunstig effect heeft.

Goede vetten zijn ook erg belangrijk, dus laat ook avocado, chiazaad, lijnzaad, gemengde noten, kokosproducten en eventueel biologische vette vis en bio eieren op je menu voorbij komen.

Zorg ook dat je voldoende water drinkt, bij voorkeur gezuiverd, omdat er toch altijd gifstoffen in het kraanwater achterblijven, ook al is ons water in Nederland nog zo goed vergeleken met andere landen.

In plaats van wc-papier, pasta en pasta sausen, kan je nu dus beter diverse soorten biologisch diepvries groente en -fruit, gedoogde linzen en erwten, bonen in glazen pot, haverhout, noten, zaden, quinoa en bronwater aanschaffen.

Geef je immuunsysteem een extra boost!

Het is tegenwoordig erg lastig om voldoende vitamines en mineralen uit groente te halen en juist nu kan je lichaam wel wat extra kracht gebruiken.

Vanuit mijn orthomoleculaire achtergrond adviseer daarom om de volgende vitamines preventief te nemen als supplement:

Vitamine C: 3x 1000 mg over de dag verdeeld (Ascorbinezuur of natriumascorbaat zonder toevoegingen)

Een sinaasappel bevat maar 50 mg vitamine C, dus met sinaasappelsap kom je nooit aan deze hoeveelheden. Daarnaast krijg je met het drinken van sap de vezels niet binnen, waardoor je bloedsuikerspiegel in een keer omhoog schiet.

Zink: zuigtabletten 100 mg per dag of tabletten van 25 mg. Zink versterkt je immuunsysteem en helpt bij de aanmaak van immuuncellen. Kijk hier: http://bit.ly/VitDZink

Vitamine D: 2000 IE per dag (D3). We krijgen vooral door zonlicht vitamine D binnen, maar de zon is in Nederland vaak niet sterk genoeg, ook zitten we veel binnen of smeren ons in met zonnebrand, wat de opname beperkt. Je kan ook vitamine D via voeding binnenkrijgen, maar dat is een ander soort (D2) en minder goed opneembaar en daarom niet voldoende. Kijk hier: http://bit.ly/VitDZink

Omega 3 van vis, kril of algen.

Greens: 1 maatschepje per dag. 1 glas Greens bevat 500 gram groente, fruit en algen zoals spirulina en chlorella. Het is als het ware gemalen en gedroogd en je kan het mengen met water of door de smoothie doen. Doordat het zoveel verschillende soorten planten bevat is het perfecte voeding voor je darmbacteriën. Dit is geen vervanging voor verse groente en fruit, maar een aanvulling. http://bit.ly/GreensSpplmtns

Selenium: 100 mg per dag. Paranoten zijn rijk aan selenium, dus als je er 2 per dag eet, is dat voldoende. Te veel paranoten eten, kan schadelijk zijn. Eet er daarom nooit meer dan 5 per dag.

Kurkuma, gember en knoflook zijn ontstekingsremmend en weerstand verhogend en zijn dus goed om te nemen. Je kan het vers of gedroogd gebruiken door je maaltijden of als supplement nemen.

Wat verder belangrijk is naast voeding

Slaap heeft een groot effect op je immuunsysteem. Zorg daarom dat je voldoende slaapt en de kwaliteit van je slaap goed is. Alcohol drinken, laat eten en blauw licht van je telefoon, tv en laptop hebben een negatief effect op de kwaliteit van je slaap. ‘s Nachts is je lichaam aan het herstellen en repareren, dus lever daar niet op in.

Beweeg! Je darmen worden niet blij van langdurig zitten, dus zorg dat je regelmatig beweegt zoals met lopen of joggen. Yoga, waarbij je darmen als het ware gemasseerd worden door alle verschillende houdingen, is ook erg goed.

Ontspan. Stress is een killer, ook voor je darmbacteriën. Corona brengt voor veel mensen ook stress met zich mee, maar dat is helemaal niet nodig. Zorg gewoon goed voor jezelf en hou je aan de aanbevolen richtlijnen van het RIVM. Volg de tips op in deze blog om je immuunsysteem sterk te maken en probeer het verder niet erger te maken in je hoofd.

Als Corona ook maar een positief puntje met zich meeneemt, dan is het misschien dat je nu wat meer tijd over hebt. Maak daar positief gebruik van door te ontspannen.

Yoga, mediteren, ademhalingsoefeningen of een wandeling in de natuur kunnen je helpen om rustig te blijven. Al deze activiteiten zijn onderdeel van mindfulness, wat je kan helpen om overzicht en rust te bewaren. Wil je je meer verdiepen in mindfulness, kijk dan hier: http://bit.ly/MindfulnessOnlineTraining

Ik wens je heel veel succes en veel gezondheid.

Liefs,

Li-Ann