GIFSTOFFEN

Leuk dat je je meer wilt verdiepen in gifstoffen en wat ze met je kunnen doen! Ik heb zelf ondervonden wat het voor verschil kan geven en met mij honderden vrouwen die ik begeleid heb om van hun (hormoon)klachten af te komen.

Je vindt hier informatie over:

Hoe gifstoffen je lichaam binnenkomen
Pesticiden
Tips
Ontgiften

Zonder dat we het door hebben worden we blootgesteld aan gifstoffen, wat ook wel toxines worden genoemd. Elke dag krijg je op verschillende manieren die stofjes in je lichaam. Het zijn er ontzettend veel waaronder bijvoorbeeld parabenen, ftalaten en BPA (Bisfenol A). De zogenaamde hormoonverstorders of EDC’s zijn synthetische stoffen en kunnen de werking van onze eigen hormonen nadoen of blokkeren.

Het kan zijn dat je denkt helemaal goed bezig te zijn en toch heb je weinig energie, wordt je moeilijk zwanger, heb je stemmingswisselingen, moeite met afvallen, vaak last van je buik of huidproblemen. Het zou dan best eens kunnen komen door gifstoffen die je binnenkrijgt door eten, drinken, lucht, je huid of straling zonder dat je je ervan bewust bent.

Je lichaam is heel intelligent en kan veel gifstoffen onschadelijk maken en afvoeren, maar hoe meer gifstoffen je lichaam moet verwerken, hoe minder energie het overhoudt voor andere processen. Sommige gifstoffen kan je lichaam niet afvoeren, waardoor ze in je lichaam blijven circuleren. Gifstoffen worden opgeslagen in een vetcel, waardoor dat vet hardnekkig wordt en het erg lastig is om af te vallen. Zo kan het bekende jojo-effect ontstaan.

De afgelopen 100 jaar zijn we totaal anders gaan leven en eten en zijn er veel hormoonklachten ontstaan. Als je kijkt naar hoe de inheemse bevolkingen leven, is dat veel meer zoals we dat vroeger deden. En het bijzondere is, ze kennen daar geen hormoonklachten! Geen PMS, PCOS, overgangsklachten en noem zo maar op. Dat is inspirerend he! Er is dus veel dat we zelf kunnen doen om ons beter te voelen.

HOE KOMEN ZE IN JE LICHAAM

Via je Mond

Gifstoffen die je via je mond in je lichaam kan krijgen zijn bijvoorbeeld:

 • Kwik en zware metalen via vis
 • Antibiotica door vlees
 • Genetisch gemodificeerde voeding als soja en mais
 • Pesticide en bestrijdingsmiddelen op groente en fruit
 • Resten van medicijnen en drugs in drinkwater
 • Zoetstoffen, smaakversterkers en PCB’s van plastic verpakkingen zoals een kant-en-klaar maaltijd, koelkastbakjes
 • Ant-aanbaklaagvan de tefla pan
 • Plastic spatels, -bidons of -flesjes
 • Plastic verpakking olijf- of kokosolie
 • Plastic speelgoed zoals een bijtring voor baby’s.

Geneesmiddelen & drugs

Geneesmiddelen zijn drugs en toxisch. Ze overrulen ALTIJD het lichaam, omdat ze anders hun werk niet kunnen doen. Anticonceptiemiddelen zijn ook geneesmiddelen. Sta ook stil bij paracetamol of aspirine, waarom neem je het (zo vaak) en is het echt nodig? Is het niet op te lossen met slaap, rust of water drinken?

Gebruik je weleens drugs, realiseer je dan ook dat het gifstoffen zijn die de hormoonbalans verstoord. Het lichaam is flexibel en kan het een keer prima aan, maar is het elk weekend feest, dan is een goede hormoonbalans niet mogelijk.

Via de lucht

Gifstoffen via de lucht adem je in, denk aan:

 • Uitlaatgassen van auto’s
 • Schoorstenen van fabrieken
 • Sigarettenrook
 • Gas
 • Parfum
 • De geur van je nieuwe auto
 • Schoonmaakproducten (zoals chloor).

Straling

En dan straling, welke nog het meest onopvallend is. Tegenwoordig is alles zonder draad en dus via straling, denk aan wifi, elektriciteitsmasten en röntgenstraling.

Zet je telefoon daarom altijd ‘s nachts uit of op vliegtuigstand of leg hem in een andere kamer. Heb je een tv in je slaapkamer, zet die dan ook echt uit en niet op stand-by. (Geldt ook voor alle andere gadgets op stroom).

Via je huid

Gifstoffen via je huid krijg je binnen door o.a. het gebruik van niet natuurlijke verzorgingsproducten zoals:

 • Crème
 • Bodylotion
 • Shampoo
 • Zonnebrandcrème
 • Deodorant
 • Antibacteriële zeep
 • Schoonmaakmiddelen
 • Wasmiddel

Je merkt dus al hoeveel gifstoffen je op een dag binnenkrijgt, zelfs als je het niet doorhebt.

Vooral sinds de jaren 50 zijn we steeds minder natuurlijk gaan leven met luxeproducten, die voor ons heel normaal zijn en juist daarom ook niet als schadelijk worden gezien. Het totaal voorkomen van het binnenkrijgen van deze gifstoffen is haast onmogelijk, maar nu je weet hoe je ze allemaal binnenkrijgt, kan je wel het aantal gifstoffen in je lichaam verminderen.

PESTICIDEN

Jaarlijks wordt door de non-profitorganisatie EWG gekeken welke niet-biologische soorten groente en fruit het meest en het minst bespoten worden met bestrijdingsmiddelen.

Het is goed om hier rekening mee te houden, om zo de inname van gifstoffen te beperken. Sommige producten zijn dus minder erg om niet-biologisch te eten, dus die zou je juist wel kunnen kiezen.

Hierbij de ‘Dirty Dozen’, oftewel de producten die je beter biologisch kunt eten of kunt vermijden:

1. Aardbeien

2. Spinazie

3. Boerenkool

4. Nectarines

5. Appels

6. Druiven

7. Paprika’s

8. Perziken

9. Kersen

10. Peren

11. Tomaten

12. Bleekselderij

En dit zijn de ‘Clean 15’; de producten met de minste bestrijdingsmiddelen:

1. Avocado

2. Mais

3. Ananas

4. Uien

5. Papaja

6. (diepvries) doperwten

7. Aubergines

8. Asperges

9. Bloemkool

10. Broccoli

11. Champignons

12. Kool

13. Honing- water en cantaloupe-meloen

14. Mango

15. Kiwi

TIPS

Plastic

Drinken uit plastic. Koop het liefst uit glas of gebruik een glazen fles ipv een plastic flesje of bidon. Vooral door het hergebruiken van platic flessen, worden ze week en kunnen plastic deeltjes in je drinken komen. Doe ook nooit warme dranken in plastic en zet je flesje niet in de zon/sauna.

 

Plastic verpakking voeding. Kies zoveel mogelijk voor verse producten en liefst niet verpakt in plastic (is soms echt een uitdaging om te vinden!)

Opwarming voeding. Warm geen voeding op dat in/op plastic ligt en gebruik geen plastic bewaarbakjes, maar koop ze van glas. Magnetronmaaltijden zijn ook niet verstandig.
Voeding uit blik. In blik zit een laagje plastic. Kies daarom voor producten uit glazen potten en niet uit blik.

Voeding & drinken

Pesticide op groente en fruit. Kies zoveel mogelijk voor biologisch.

Antibiotica en hormonen in vlees en zuivel. Kies daarom voor biologisch of plantaardig.

Zware metalen, kwik en antibiotica in vis. Kies voor wildgevangen en eet niet vaak zalm, tonijn of paling, omdat die van alle vissoorten vooral rijk zijn aan gifstoffen.

E-nummers. Kies zoveel mogelijk voor vers, onbewerkt en vermijd zoveel mogelijk pakjes en zakjes.

Alcohol. Drink het met mate.

Cosmetica

Voorbeelden:
Make-up
Zonnebrand
Gezicht crème
Deodorant
Tandpasta
Parfum
Nagellak

Gebruik natuurlijke producten die niet schadelijk zijn voor je huid en gezondheid. En vergis je niet, er liggen genoeg producten bij de drogist met een geweldige marketingstrategie. Die pretenderen ‘natuurlijk’ te zijn, maar in werkelijkheid zitten ze boordevol stoffen die niet bevorderlijk zijn voor je huid en je hormoonhuishouding. Je huid is een opneembaar orgaan, dat betekent dat wat jij op je huid smeert in je bloedbaan kan worden opgenomen. Zorg dus voor producten die rijk zijn aan hoge concentraties werkzame stoffen die écht iets voor je huid doen en je gezondheid niet schaden.

Gebruik je vaak lippenstift, -balsem of -gloss? Realiseer je dan dat je een deel daarvan in je mond krijgt. Er zijn onderzoeken naar gedaan en het schijnt dat een vrouw wel 3 kg aan lippenstift/balsem/gloss opeet in haar hele leven!

Ik gebruik altijd producten van Dr. Hauschka, omdat die geheel natuurlijk zijn en heerlijk in gebruik. Omdat ik zo fan van ze ben, heb ik een code gevraagd. Je kan gebruik maken van code ‘LIANN’ dan krijg je een cadeautje bij je bestelling.

Mijn favoriete producten van Dr Hauschka zijn de lippenbalsem, activerende dagcrème, bronzen Fluid, tandpasta mint (is zonder fluoride, want dat werkt ook verstorend op de hormoonbalans), intensieve conditioner menopauze (tegen zwangerschapsmasker), reinigingsmelk, gezichtslotion, douchecreme lavendel (voor de avond), douchecreme citroen/lemongrass (voor de ochtend) en bodyolie.

Verder heb ik al mijn make-up van Dr Hauschka zoals foundation (gebruik ik alleen met optreden), lippenstift, lippengloss, eyeliner, wenkbrauwengel, blush, poeder (gebruik ik alleen met optreden)

Schoonmaakproducten

Kies voor natuurlijke en biologische merken zoals Marcel’s Green of Ecover

Denk ook aan:
Tapijt
Meubelen
Verf
Kleding
Textiel met brandvertragers
Waterafstotende coatings
Plastic bedrukking
Matras

Tips: Laat alles goed luchten voor gebruik, kies voor biologisch katoen, was nieuwe kleding voordat je het draagt, koop tweedehands, ventileer je huis.

Keukenapparatuur

Gebruik geen pannen met antiaanbaklaag, maar kies voor Greenchef of Greenpan bijvoorbeeld.

Sigarettenrook, uitlaatgassen en fabrieksrook.

Stop met roken, het is de beste investering die je in jezelf kan doen. Hou rekening met waar je woont of daar niet een fabriek dichtbij staat.

Medicatie & drugs

Voorbeelden:

Pijnstillers
Antidepressiva
Slaapmedicatie
Drugs
Niet-natuurlijke anticonceptiemiddelen

Zo’n pilletje kan een wonderpil lijken. Je klacht is in een keer opgelost. Maar in de werkelijkheid komen er vaak klachten/bijwerkingen bij én wordt de oorzaak niet aangepakt. Het is daardoor net als een pleister die je op een etterende wond doet. Zodra je de pleister eraf haalt is de wond er nog steeds, maar dan soms erger. Gebruik medicatie daarom alleen als het nodig is.

Voorbeelden van niet-natuurlijke anticonceptiemiddelen zijn: de pil, spiraal met hormonen, prikpil, nuvaring, minipil, anticonceptiepleister en hormoonstaafjes.

Hormonen in deze methoden zijn niet natuurlijk, niet echt. Ze zijn synthetisch, oftewel ontworpen. Ze overrulen altijd je eigen hormonen, anders kunnen ze hun werk niet doen.

Ik heb voor mijn zwangerschap heel lang Daysy gebruikt, een natuurlijk anticonceptie methode. Ik ben daar erg enthousiast over.

ONTGIFTEN

Het kost je lichaam heel veel moeite om de gifstoffen kwijt te raken. Je lever draait overuren en na rondcirculeren in het lichaam worden de gifstoffen opgeslagen in vetcellen. Bij ontgiften is het dus belangrijk dat de vetcellen de gifstoffen gaan loslaten.

En daarbij is het heel belangrijk dat je de inname van de gifstoffen beperkt.

Ik ben zelf heel enthousiast over de Vegan Detox. Dat is een kuur waar ik al honderden vrouwen mee begeleid heb. Je vetcellen laten de gifstoffen los, je darmflora hersteld en je lever krijgt een enorme boost.

–> Het is een kuur van 10 dagen

–> Het is niet met vasten, maar wel met een paar dagen volledig plantaardig eten.

–> Je krijgt een protocol en een intake waarin ik alles uitleg.

–> Je krijgt 30 ontbijt-, 30 lunch- en 30 diner recepten die allemaal heerlijk zijn. Genoeg voor een hele maand dus!

–> Inclusief alle benodigde supplementen die de detox stimuleren.

Ook helpt de Vegan Detox je de switch te maken naar vetverbranding en heeft tegelijkertijd het voordeel dat je in een gezond ritme komt van 3 gezonde maaltijden per dag. Je eet tijdens deze 10-daagse kuur geen suikers, gluten en zuivel en valt zo’n 1-4 kilo af. Veel deelnemers zetten deze gezonde leefstijl ook na de kuur door en hebben hier nog steeds profijt van!

Wil je meer over de Vegan Detox weten, kijk dan hier