Project Description

Voor mij bestaat er geen verschil tussen een koe, een aap, een kat, een varken of een hond. Ze hebben allemaal gevoel en recht op een fijn leven. Wanneer een dier in het wild wordt gedood en onderdeel is van ‘The cirkel of life’, dan is het een ander verhaal, maar zoals mensen omgaan met dieren in de industrie, dat vind ik niet oké.

Toen ik 9 jaar was en op vakantie ging met mijn ouders en 2 zussen, kwamen we onderweg een veewagen tegen. Ik vroeg aan mijn moeder waar al die varkens heen gingen. Mijn moeder legde uit dat die naar het slachthuis gingen, om vervolgens in de supermarkt terecht te komen en wij die vervolgens dan konden eten. Tijdens de vakantie keek ik televisie en zag ik plotseling beelden hoe dieren werden geslacht; onder andere hoe kippen werden geplukt en varkens aan haken hingen. In die paar dagen tijd realiseerde ik mij wat er voorafging aan het vlees dat ik dagelijks at. Ik wilde geen vlees meer eten en mijn ouders legden mij uit dat ik dan ‘vegetariër’ zou zijn. Nooit meer een tartaartje of filet American? Ik hoefde er niet lang over na te denken. Hoewel de rest van het gezin vlees bleef eten, besloot ik, met toestemming van mijn ouders, om vegetariër te worden. Mijn ouders verwachtten dat het wel zou overwaaien, maar ik heb mij nooit meer bedacht. Bij de Mac Donalds bestelde ik een hamburger zonder hamburger, wat dus eigenlijk een broodje met ui, augurk, mayonaise en ketchup was, thuis at ik gewoon de groente en aardappels, pasta of rijst mee, en kreeg ik in plaats van vlees, een ei of gebakken kaas. Veel vleesvervangers waren er nog niet in die tijd en ook bij restaurants kwam het vaak neer op een kaasomelet, maar dat weerhield mij niet. Veel vriendinnetjes vonden het wel interessant en wilden ook vegetariër worden, maar hielden het uiteindelijk niet vol. Hoewel het dierenleed voor mij altijd de hoofdreden is geweest en pas later redenen zoals het milieu ook gingen meespelen, heb ik nooit mensen veroordeeld die wél vlees aten. Ik heb ook nooit actief geprobeerd om ze te overtuigen om ook te stoppen met vlees eten. Iedereen moest dat voor zich weten en dat zelf beslissen. Ik vond het vroeger wel lastig als mensen discussies wilden aangaan over wel of geen vlees eten en mij probeerden te overtuigen dat vlees juist gezond was en ik het beter weer kon gaan eten. Ik had mijn beslissing allang genomen en wat zij vonden, moesten ze zelf weten.

De laatste jaren is daar iets in veranderd. Er is steeds meer bekend over de nadelige gevolgen van vlees eten en steeds meer mensen gingen mij om advies vragen over het minderen van vlees, hoe ze dat het beste konden doen en waar ze rekening mee moesten houden.

Vooral door alle kennis die ik in de laatste jaren over dit onderwerp heb opgedaan, ben ik hier ook in veranderd. Mensen wéten namelijk niet WAAROM ze minder vlees zouden moeten eten. Het gaat om zoveel meer dan alleen dierenleed of milieuvervuiling, namelijk om je gezondheid. Dát is nu vooral mijn motivatie geworden om mijn kennis te delen. Ik deel mijn kennis, ervaringen en tips en dan is het vervolgens aan jou om een beslissing te nemen.

Reden 1: Voor je gezondheid

Uit vele onderzoeken is gebleken dat het eten van vlees het risico op hartziektes, kanker en beroertes vergroot. Vooral bewerkt vlees is erg ongezond en de Wereldgezondheidsorganisatie schaalt het dan ook in als kankerverwekkend.

Dieren krijgen antibiotica en groeihormonen toegediend, die vervolgens nog steeds in het vlees zitten wanneer het gegeten wordt. Het leven en vooral ook het slachtproces is erg stressvol, waardoor er veel stresshormonen in het dier vrijkomen. Die stresshormonen zitten ook in het vlees en kunnen daardoor effect hebben op hoe jij je voelt. Vlees is van een dood dier, dood, wat inhoudt dat het gaat afbreken, rotten. Om dat proces tegen te gaan en te zorgen dat het er mooi uit blijft zien, wordt het vlees bewerkt. Zelfs ‘onbewerkt’ vlees is dus niet natuurlijk.

Minder vlees eten kan helpen bij het afvallen. Vegetariërs hebben 3x minder kans op het hebben van overgewicht en veganisten hebben zelfs 10x minder kans.

Mensen die minder vlees eten, eten in veel gevallen gevarieerder en eten meer groente en fruit, wat een positieve bijdrage heeft aan je gezondheid.

Reden 2: Om dierenleed te verminderen

Er wordt wereldwijd zo onnodig veel vlees gegeten, waardoor de bio-industrie is ontstaan. Alleen op die manier kon aan de vraag worden voldaan. Onder vreselijke omstandigheden worden die dieren gefokt voor het vlees. Nederlanders eten dagelijks zo’n 400.000 dieren en als vegetariër bespaar je in je leven gemiddeld 727 dierenlevens.

Reden 3: Voor het milieu

  • Zoals we weten is het klimaat aan het veranderen. De veehouderij is voor 18% verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikassen. Dit is meer dan alle vormen van vervoer samen. De transportsector is namelijk verantwoordelijk voor 13% van de uitstoot van alle broeikasgassen. 1 koe staat gelijk aan 4,5 auto’s per jaar!
  • In Nederland produceren de 570 miljoen dieren per jaar 78 miljard kilo mest, waar schadelijke stoffen in zitten zoals stikstof, ammoniak en fosfaat.
  • Er worden bossen gekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Dieren hebben voedsel nodig om te groeien: Voor 1 kilo rundvlees is 10 kilo plantaardig voedsel nodig zoals soja, mais, tarwe en gerst. Voor diezelfde kilo rundvlees is daarnaast ook nog eens 15.415 liter (!!) water nodig! Met die hoeveelheid water kan je ook 53 kilo aardappelen produceren!

Voor de productie van vlees is dus heel veel voedsel en water nodig.

Als we minder vlees zouden eten, dan kan die voeding en dat water aan bevolkingen worden gegeven waar een voedselschaarste is zoals in Afrika. Maar ook wordt in bijvoorbeeld Brazilië veel veevoer verbouwd, terwijl er in dat land honderdduizenden mensen wonen die zelf te weinig vers eten hebben om gezond te leven.

Vanaf dat we baby zijn, leren we wat je wel en niet kan eten, wat normaal is of gek. Bij de meeste gezinnen is vlees eten heel normaal, zodra het kan, krijg je van papa of mama een hapje eten waar vlees in zit. Ook bij restaurants, in de supermarkt en in reclames op televisie of op straat zie je uitnodigende beelden van vlees.

Het idee dat we vroeger altijd vlees aten klopt niet. Ons dieet bestond voornamelijk uit plantaardige voeding zoals groente, fruit, noten, pitten en zaden en vis. Soms werd er een dier gevangen en gedood en die werd dan ook direct opgegeten, want er bestond geen koelkast om het goed te houden. Na de oorlog, in de jaren 50, werd vlees een luxe. Vlees was een teken van rijkdom en het liefst stond het elke avond op tafel. In de jaren daarna zijn we steeds meer vlees gaan eten.

Ok, vlees eten is dus iets dat is aangeleerd; we eten het al ons hele leven en dat maakt het tot iets normaals en een gewoonte. En ook welk vlees we eten hangt af van onze cultuur. We eten, in het westen, wel een koe, maar geen hond. Wel een varken, maar geen kat. Wel een garnaal, geen insect. Het zijn allemaal dieren, maar we maken onderscheid in wat we wel en niet eten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kippen intelligenter zijn dan katten en honden, dus dat kan geen reden zijn. Als je goed nagaat bij jezelf, waarop is die keus dan gebaseerd?

Liefs Li-Ann