Project Description

GEZONDHEID, BALANS EN GELUK, dat is waar Kuzala voor staat. Alles in de natuur draait om balans, alleen dan kan het groeien. En aangezien wij één zijn met de natuur, geldt dat net zo goed voor ons.

Je kent dat misschien wel, soms voel je dat je op het randje staat van je balans, maar meestal is het dan al te laat. Je was net zo lekker bezig, had alles op de rails en het lijkt alsof je het helemaal kwijt bent. Je voelt je geïrriteerd, boos of vermoeid en alles lijkt tegen je te werken. Je baalt ervan en hebt ook geen zin meer in die salade en laat dat sporten nou ook maar zitten. “Ik verdien het om heerlijk op de bank te ploffen met een stuk chocola en een pak koek”. Dit lijkt een vorm van zelfliefde, maar doe je jezelf er ook écht een plezier mee? Hoe voel je je de dag daarna? De kans is groot dat je je moe en misschien wel geïrriteerd voelt. Misschien baal je wel dat je je zo hebt laten gaan. Net als een drugsverslaafde die drugs heeft genomen, zal het lichaam opnieuw om drugs gaan vragen. En zo zal ook jouw lichaam weer om suikers vragen. Je hebt superveel zin in brood, patat, pizza of pasta, dus ach ja, waarom ook niet. Daarna heb je weer die suikerdip en je hebt weer geen zin om te sporten. Je lichaam wilt weer die dopamine piek dat het kreeg van al dat lekkere eten, dus je voelt de drang weer opkomen.

Maar wat is er gebeurd voordat je off-balance raakte? Want daar staan we vaak niet bij stil, maar als je dat voor kon zijn, dan was alles daarna misschien wel niet gebeurd.
Had je een drukke dag op het werk en ben je jezelf eigenlijk voorbij gelopen? Had je een vervelend gesprek of durfde je niet te zeggen wat je eigenlijk wilde zeggen? Of zei iemand iets dat je raakte? Voelde je angst of onzekerheid waardoor je getriggerd werd?

Vroeger stond ik er ook nooit bij stil en zo kon ik na een drukke dag in het drukke Amsterdam thuiskomen en ruzie krijgen. Ik had de hele dag hard gewerkt, mijn best gedaan en was vermoeid. Mijn emmer was al vol en stond op het punt om over te lopen. Als de ander al niet iets zei dat mij kon triggeren, dan was het wel dat ik zelf ging prikken of op zoek ging naar een aanleiding om ruzie over te maken. Ik was mij daar overigens niet van bewust, ik volgde gewoon mijn gevoel en dat was gewoon wat het was.

Het kon zomaar zijn dat ik onderweg al geïrriteerd was en op het station zin had in iets lekkers, dus dat had gegeten. Niet wetende dat suiker een effect heeft op je brein, waardoor ik nog meer onrustig of geïrriteerd werd.

Nog een voorbeeld, je bent vol inspiratie bezig en plotseling ben je het helemaal kwijt. Er komt niks meer uit je vingers en je hebt er ook geen zin meer in. “Wie zit eigenlijk te wachten op mij? Kan ik het wel? Hij/zij is veel beter dan ik”. En weg is je motivatie.

Hoe kan je nou zorgen dat je in die flow blijft, vol energie en motivatie. Oftwel: Hoe blijf je in balans? Hierbij mijn 8 tips:

1. Wees mindful. Wanneer je mindful bent hebt je eerder door hoe je je voelt en hoe dat komt. Je bent je bewust van wat je energie geeft en wat energie zuigt, wat je angstig, onzeker of onrustig maakt of juist een goed gevoel geeft. Daardoor kan je dingen vóór zijn. Voordat je die drang hebt naar zoetigheid, ben je je al bewust van wat er speelt of voordat je ruzie maakt, kan je al actie ondernemen om je rustiger te voelen.

2. Neem regelmatig pauze. Blijf niet doorrennen en tegen jezelf zeggen dat het nou eenmaal erbij hoort, dat je juist stoer bent dat je zoveel aankan of dat je alleen met hard werken bereikt wat je wilt. Er zijn allemaal onderzoeken geweest die uitwijzen dat je beter resultaat krijgt als je af en toe even pauze houdt. Net zoals een telefoon die je moet opladen, moet jij dat ook.

3. Maak een wandeling in de natuur. De buitenlucht, daglicht, geuren en geluiden van vogels hebben een positief effect op je brein. Dat je daarbij beweegt maakt het optimaal.

4. Eet gezond. Het klinkt cliché, maar het lijkt vaak niet door te dringen waarom het zo belangrijk is. Je hebt de juiste brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Je gaat je diesel auto toch ook geen benzine geven? En je bos bloemen zet je toch ook niet in een vaas gevuld met cola? Alles dat verpakt is en je niet in de natuur kan vinden, is bewerkt. Daardoor zijn er vitamines en mineralen verloren gegaan en daarnaast zijn er dingen toegevoegd om het langer goed, mooier of smakelijker te maken. Daarnaast is in 80% van alle bewerkte voeding suiker toegevoegd! Onderzoeken met ratten wijzen uit dat ze zich anders gaan gedragen als ze veel suiker of zoetstoffen krijgen. Ze geven eerder op, worden depressief of agressief. Door de schommeling van je bloedsuikerspiegel en de disbalans die het aanbrengt in je hormonen, heeft het effect op je gedrag en gezondheid.

5. Ga sporten. I know, dit is echt het laatste waar je op zit te wachten als je je zo voelt en het vergt ook wel wat discipline, maar het werkt echt. Niet te lang nadenken, sportkleding aan en GAAN. Ook al is het maar een kwartier. Je hoeft ook niet maximaal te gaan natuurlijk, joggen, snelwandelen, yoga, krachttraining of fitness, het werkt allemaal. Je maakt feel-good stofjes aan, die je direct een beter gevoel geven en rustiger maken in je hoofd. En wat zal je daarna trots zijn op jezelf!

6. Ga rusten. Slapen, mediteren of het doen van een paar yogahoudingen zullen je goed doen. Ook al voel je je als een kind dat juist niet wilt slapen en word je eerder onrustig in je lijf en hoofd, probeer je over te geven. Na een powernap van 20 minuten waarin je cortisol (stresshormoon) is gedaald en je gehele hormoonbalans verbeterd is, voel je je gelijk een ander mens!

7. Neem afstand van je telefoon, laptop en tv. Hoe verleidelijk het ook is om tv te gaan kijken of op social media te zitten, het gaat je niet helpen. Je bent al overprikkeld, dus moet juist even geen input. Social media is geen weerspiegeling van de realiteit, omdat iedereen vooral mooie momenten post en foto’s die bewerkt zijn of een filter hebben. Het is als het ware alsof er een mooie filter over iemand zijn leven wordt gedaan. Als je off-balance bent kan social media daarom een demotiverend effect hebben. Het lijkt alsnog het met iedereen goed gaat, behalve met jou. Op televisie komt behalve de mooie beelden en reclames van heerlijk eten ook veel negativiteit voorbij. Blijf even bij jezelf, je hoofd is al vol genoeg.

8. Wees lief voor jezelf. Mocht je nou denken: “Heel leuk allemaal, maar ik heb hier geen tijd voor, ik moet mijn werk afmaken, de buurvrouw nog helpen, het huis schoonmaken en boodschappen doen”, bedenk dan dat dit allemaal heus wel even kan wachten. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je het nu niet doet?

Of bedenk hoe je het de volgende keer vóór kan zijn, door ruimte in te plannen in je agenda om dingen voor jezelf te doen. Zelfliefde heet dat. Want ook voor je omgeving is het fijner als jij je goed voelt. Je bent dan een lievere partner, geduldigere moeder, leukere collega en vriendin en een betere werknemer.

Je bent geen robot, je bent mens. Het is ok om niet alles aan te kunnen, het is ok om je soms niet zo fijn te voelen en het is ok om je soms moe te voelen.

Het komt erop neer dat je je soms even moet terugtrekken, dat je weggaat van je bezigheden en dat je goed voor jezelf zorgt. Het geeft je ruimte en overzicht, waardoor je kan opladen en daarna de wereld weer aankan. Al deze punten komen samen in onze Kuzala retreat en daarom is de transformatie altijd zo duidelijk te zien en te voelen bij de retreat deelnemers. Lekker ontspannen, midden in de natuur, weg uit je dagelijkse omgeving, yoga, meditaties, slapen, vrije tijd, gezond eten, oftewel genieten.

De volgende Kuzala retreats zijn in juni en augustus 2020. Zou leuk zijn je daar te ontmoeten.

Heel veel succes.

Vanuit liefde,

Li-Ann